
Overvejer du brugte softwarelicenser? Flere og flere virksomheder (SMV’er) benytter disse brugte licenser i deres organisation. Faktisk sparer de med deres brugte Microsoft-licenser op til 70 % af udgifterne sammenlignet med at købe nye licenser. I denne artikel får du et overblik over de vigtigste aspekter ved brugte licenser.
Hvad er brugt software?
Software er ikke et fysisk produkt, der sælges som biler eller computere. Software er en intellektuel ejendom og ophavsretligt beskyttet. Den person, der har rettighederne til softwaren, giver andre tilladelse til at bruge den gennem en licens. Indholdet og omfanget af en licens bestemmes af udstederen, men i praksis arbejder man ofte med nogle få standardformer. Et velkendt eksempel er EULA (End User Licensing Agreement): en licens, der tillader brug til interne formål, men ikke videresalg. Et andet eksempel er OEM-licensen, hvor man kan kombinere softwaren med en computer og sælge dem sammen.
Mange standardsoftwarelicenser bestemmer, at softwaren efter betaling af et engangsbeløb kan bruges for evigt. I sag C-128/11 fastslog Europas højeste domstol, EU-Domstolen, at sådanne licenser udgør et “salg” af softwaren. Det betyder, at man kan videresælge disse licenser til tredjepart – med andre ord, brugte softwarelicenser er lovlige.
Hvilken type licens har jeg brug for?
Overvejer du en ny licens til din SMV? OLP-licenserne er sandsynligvis de mest velegnede. Ved at vælge denne mulighed vælger du open licensing-programmet, hvor du kan bruge licenserne for evigt, med deres største fordel: skalerbarhed. For at bruge denne open license skal købet foretages for mindst 5 licensenheder af Microsoft-produkter ved den første ordre. Antallet af licenser, du har brug for, afhænger af antallet af medarbejdere, der skal bruge dem.
Først og fremmest skal du være opmærksom på softwarens funktioner. For eksempel betyder en SNGL-licens "Single Language" og angiver, at du kun kan installere softwaren på ét sprog. Rækkevidden af brugt software er nøjagtig den samme som for ny software. Med andre ord er omfanget af softwarelicensen begrænset til licensbetingelserne fra softwareejeren. For det andet skal du være opmærksom på, at den eneste ulempe ved brugt Microsoft-software er, at den ikke kan inkluderes i Microsofts Volume Licensing Service Center (VLSC). Registrering af licensen i VLSC er dog hverken nødvendig eller obligatorisk. Dette kan kun være nyttigt, hvis VLSC bruges som en administrationsportal for dine licenser.
Læs mere om forskellene mellem detail- og volumelicenser her.
Krav til brugte licenser
For at være berettiget til videresalg skal en licens opfylde en række krav:
- Den brugte softwarelicens blev bragt i omsætning i et af EU-landene med tilladelse fra softwareejeren;
- Den brugte softwarelicens blev erhvervet tidsubegrænset;
- Der må ikke være andre omkostninger forbundet med brugen af den brugte softwarelicens;
- Den brugte softwarelicens er ikke i brug på leveringstidspunktet;
- Den brugte softwarelicens er ikke opdelt eller på anden måde ufuldstændig.
Kontraktlige bestemmelser
En ophavsretsindehaver kan naturligvis indføje i sine licensaftaler, at videresalg ikke er tilladt. Uanset formuleringen er dette ifølge EU-Domstolen ikke bindende, hvis ovenstående krav er opfyldt. Det er ikke hensigten, at den lovbestemte udtømmelsesret skal kunne omgås af kreative kontraktbestemmelser.
Vi har oplevet revisioner hos nogle af vores kunder, som har købt brugte softwarelicenser. Disse revisioner har hver gang vist, at softwaren kunne anvendes uden problemer. Derfor kan vi bekræfte, at du ikke behøver at bekymre dig om revisioner vedrørende nogen af vores brugte Microsoft-licenser.
Softtrader: specialisten i brugt software
Afslutningsvis kan du nemt spare på dine udgifter, forudsat at du ved, hvordan du gør det rigtigt. Derfor er vi her for at garantere, at du erhverver en gyldig brugt Microsoft-licens.
Har du spørgsmål? Kontakt os!
For mere information om hvilken Microsoft-software og hvilke licenser der passer bedst til dig, er du velkommen til at kontakte os. Vi er tilgængelige mandag til fredag fra kl. 9.00 til 17.00.